7 de juny del 2009

Garoña

Garoña és una central nuclear situada a la província de Burgos. Fa 38 anys que funciona i s’hauria de tancar pels anys que fa que va, però els seus responsables han demanat de fer-la funcionar 10 anys més. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) li ha donat el vistiplau al veure que encara és segura, i que 10 anys més els pot aguantar sense riscos. Però la decisió no depèn d’aquest organisme, a diferència dels Estats Units on els informes de Consell de Seguretat Nuclear si compta. La té el Govern de Zapatero, i ara mateix es troba entra l’espasa i la paret.

Garoña és la segona central més vella d’Espanya darrera de la
 de Zorita. Aquesta la van tancar definitivament l’any 2006. Garoña és una central del tipus BWR, d’ebullició. Té dos circuit d’aigua, el que circula pel reactor que és que posa a bullir l’aigua i fa moure les turbines, i el de refrigeració que agafa l’aigua del riu Ebre i refreda el circuit del nucli. És el primer tipus de central que es van fabricar, posteriorment es van fer les PWR, que van incorporar un circuit d’aigua més, de manera que el de dintre el reactor sempre està en fase líquida i això el fa més fàcil de controlar. El circuit que bull l’aigua és el que agafa l’escalfor del que circula pel nucli. Aquest tipus de central són les de Vandellòs i Ascó.

El problema és que la postura del govern actual és molt ambigua en quant a energia nuclear, ja que no ha manifestat una posició clara al respecte. I ara ho ha de fer, i la decisió pot comportar el tancament de la resta de nuclears a mesura que se’ls acabi el període d’explotació.

Tancar-la significaria anar desmantellant el país de nuclears i anar substituint l’obtenció d’electricitat per eòliques. Però el problema és que molts parcs eòlics s’hauran d’obrir per poder compensar el tancament de les nuclears, i aquí apareix un altre problema: els llocs previstos per instal·lar-los o són reserves d’ocells, o paràmetres naturals, o topa directament amb el rebuig dels veïns afectats. A més a més, la previsió de consum elèctric en els següents anys augmentarà, sobretot si es volen introduir els cotxes elèctrics.

No tancar Garoña suposaria tenir mig país i els ecologistes en contra el govern socialista, i llavors perillaria el futur de Zapatero com a president.

Decideixi el que decideixi el govern, li sortiran problemes per tots els cantons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada