26 de novembre del 2007

La xocolata i el microones

microones.jpgCom molts altres dels grans invents de la humanitat, el del forn microones va ser producte de la casualitat. L'any 1946, un enginyer nord-americà, Percy Spencer, estava treballant en un projecte de radar per la Raytheon Corporation quan va observar un fenomen estrany.


Mentre provava un nou tub de buit anomenat magnetró, es va adonar que una barreta de xocolata que portava a la butxaca s'havia fos. Fascinat per aquest descobriment, va fer una nova prova, i va col·locar una mica de moresc a prop del tub. Quina no seria la seva sorpresa quan ràpidament, el moresc va començar a espetegar tot convertint-se en crispetes. L'endemà al matí, va voler repetir l'experiment amb un ou, que esclatà sobtadament esquitxant de dalt a baix un col·lega que s'ho mirava tot encuriosit. Anècdota còmica a part, Spencer va saber intuir que si les radiacions eren capaces de fondre la xocolata, fer crispetes i coure un ou, igualment podien funcionar amb la resta dels aliments. I es va posar a treballar en el tema.


El forn microones és un aparell que transforma l'energia elèctrica en microones, que són unes ones que tenen alta freqüència. Aquestes ones comences a voltar pel recinte tancat i provoquen la vibració de les molècules d'aigua del menjar que es vol escalfar. Aquesta vibració produeix escalfor.

1 comentari: